Perser kat

Lær Perser katten at kende

Perserkatten er en af de ældste katteracer i verden. Med sin silkebløde pels og sit kærlige temperament er den samtidig en af de mest populære katteracer. Mange mener også at perserne er en af de bedste indekatte racer. Perser opdrættere har dog ændret en del i racen med tiden, hvilket har forårsaget at en persisk kat kræver en del pleje og kan få flere forskellige helbredsproblemer.

Hvordan ser en Perser kat ud?

En perser kat kan veje alt imellem 5-7 kg. Hannerne vejer oftest mere end hunnerne, men forskellen er ikke så markant som ved andre katteracer. 

Perser størrelse og vægt

Perser katte bliver mellem 20-25 høje, og 40-45 centimeter lange. Deres haler er korte men tykke, med den flotte, plyssede pels.

En perserkat er en langhåret kat med korte ben og en muskuløs krop. Perserne er nok mest kendt for deres flade ansigt, med det runde hoved og den flade næse. Dette er dog en relativt ny tendens inden for racen, der er et resultat af perser kat opdrættere, der har favoriseret det karakteristiske flade ansigt. Det kan desværre give åndedrætsproblemer, og det er derfor vigtigt at opdrætteren ved hvad de laver og har erfaring.

Pels

Perserkatte er også kendt for deres flotte, lange og bløde pels. En persers pels er også meget tæt, blandt andet fordi den har meget underpels. Det betyder også at pelspleje for en perserkatteejer er hverdag, da persere fælder meget. En klassisk perser skal bogstavelig talt børstes hver dag. Hvis ikke din kat får den nødvendige pelspleje, resulterer det ofte i at kattens pels klumper, hvilket er ubehageligt for katten, og med tiden også for dig, når den fælder i hele hjemmet.

Udover den lange og flotte pels, ses perserkatte også ofte med små pelstotter på poterne.

Farve

Perserkatte kan findes i næsten alle farver du kan forestille dig. Det skyldes at perseren har så lang en historie og derfor har haft tid til at udvikle mange forskellige farvekombinationer. Derfor findes der også få korthårede perser katte for eksempel. Perserens pels kommer både som ensfarvede, tofarvede og trefarvede. Pelsen kan være alt fra hvid, creme og sort, til de lidt mere sjældne, røde og blålige nuancer.

En perser kan også være en tabby kat, der er betegnelsen for det stribede mønster vi kender hos mange katte. Farverne hos tabby katte kan også kombineres på mange forskellige måder. Man snakker blandt andet om forskellige nuancer af sølv og chokolade farverne. En perser kat i grå er også en farve man kan komme ud for.

Perserkatte kan også forekomme som en colorpoint kat. Colourpoint persere betegnes dog af nogle ikke som katte af Perserracen, men i stedet som Himalaya katte. En himalaya kat deler mange træk med en perserkat, udover deres colorpoint mønster og deres blå øjne, som racen har fået ved at blive krydset med en Siameser.

Perser katte med blå øjne forekommer dog også ganske ofte. Farven på en Persers øjne er afhængigt af hvilken farve dens pels har. Der er ikke en præcis formel på hvilke pelsfarver der giver hvilke øjenfarver, udover den hvide, der ofte ses med krystalblå øjne. Katteracer med blå øjne er ofte ret eftertragtede, men persere med kobber, grønne og blå-grønne øjne er også vældig flotte.

perser spiser mad

Hvilket temperament kan du forvente ved en Perser kat

En Perser kat er en meget rolig kat. Perserkatte er mindre aktive end andre katte, og det gør dem meget populære som inde katte. En perser kats personlighed er kærligt og socialt, og perser katte elsker at blive kælet med. En Perserkat er en meget populær race, netop fordi de er så kælne og kærlige. En perserkat er generelt bare en cute kat. De elsker at få opmærksomhed, og er mindre energiske end andre katte. Med Persere i hjemmet er det mindre nødvendigt at kattesikre alle hylder og reoler mod katte på eventyr.

De bløde perserkatte har dog stadig behov for at være aktive. Især for at forbrænde deres kost. Så du kan selvfølgelig ikke regne med at den altid vil ligge stille og roligt, selvom Persere er en af de mest rolige katteracer.

En Perser kat er særligt glad for de mennesker den har omkring sig i sin hverdag, men den vil også gerne møde nye mennesker, især hvis de siger hej. En Perser kat kan godt bo sammen med andre dyr, men foretrækker ikke at skulle deles om opmærksomheden.

Hvor længe lever Perser katten?

En Perser kats levetid er ca. 13 år. Perserkatte bliver mellem 12-17 år gamle, men de fleste dør altså omkring de 13 år. Dette er et gennemsnit der dækker det man kalder den persiske gruppe, der består af Chinchilla Perser katte, Himalaya katte og Exotic langhårede katte. Alle katte kan blive ramt af en række forskellige sygdomme, hvor af mange først er synlige når katten bliver ældre. Det kan derfor være svært at undgå og forudse visse sygdomme. Enhver kats levetid vil dog blive forlænget af et liv med trivsel, god kost og nok motion.

Perserracens historie

Om Perser katten overhovedet stammer fra Persien er man faktisk ikke helt sikker på. De perserkatte der først blev importeret til opdræt i Italien og Frankrig, menes at være de første langhårede katteracer i Europa. Da disse katte kom fra Persien, der i dag dækker området i og omkring Iran, har man i lang tid ment at den traditionelle langhårede kat var Perserkatten.

Det viser sig til gengæld ikke at være helt sandt, da forskere har undersøgt racens genetiske ophav, og fundet at den katterace vi kender som Perser, stammer fra Rusland. Det skyldes at racen er blevet arvet på i 400 år, siden den er blevet importeret til Europa. I denne tid er den oprindelige genpulje blevet opdrættet selektivt på, af forskellige opdrættere rundt i Europa.

Denne opdræt er blandt andet det der har resulteret i at Perserracen er blevet ramt af flere forskellige sygdomme, i takt med at den er blevet tilpasset til de forskellige katteforeningers standarder. Perser katten er blevet kendt for sit flade ansigt, der nok er nuttet, men faktisk giver katten problemer med dens åndedræt og hygiejne.

Den meget selektive opdræt på racen er dog også blevet mødt med modstand fra nogle opdrættere, der ligesom ved Siameseren har valgt at bevare den traditionelle Perser. Den klassiske perser kat der blev importeret til lande som Italien og Frankrig for 400 år siden, er nemlig for længst blevet avlet væk.

Perser gemmer sig under bordet

Hvad koster en Perser kat?

Hvad er den typiske perser kat pris så egentlig? En perser kat killing kan koste mellem 3.000 og 5.000 kroner, hvis den har en stamtavle og er købt ved en anerkendt opdrætter. De fleste perser killinger til salg uden en stamtavle vil ikke koste meget mere end mellem 500 og 1000 kr. Her er det selvfølgelig vigtigt at tjekke op på hvem opdrætteren er, hvilken stamtavle den har, og om det er en blanding for at få et godt indblik i om prisen kan retfærdiggøres.

Hvordan passer du bedst på din Perser?

Perser katten er en ekstremt nuttet kat. Desværre har uansvarlig og ureguleret/ukontrolleret avl af perserracen resulteret i at katten har fået en mere flad næse og rindende øjne. Disse karaktertræk gør betændelse i næse øjne mere sandsynligt for katten, og der vil samtidig også være større risiko for at de får problemer med at trække vejret og optage mad. Perser kat salg og opdræt skal derfor gøres på en ansvarlig måde.

Det kan være en god idé at anskaffe dig et Kradsetræ til din perser for at rette klør, og for at skåne dine egne møbler og garderobe. Katte elske kan kradsetræet hjælpe med.

De skal have god og proteinholdig mad, for at bevare deres silkebløde pels. Det er især vigtigt at være opmærksom på, med ikke-aktive katte. Du kan også købe pelspleje til din kat for at sikre dig, at du passer og plejer dens pels på den rigtige måde.

Hold kun perser katte som indekatte. De klarer den ikke på gaden, blandt andet fordi de er følsomme over for varme. De skal helst opholde sig i et køligt miljø og kan derfor ikke gå rundt i solen en hel dag.

Sygdomme

Fordi avlere dyrker perser kattens nuttede udseende og flade ansigt, kan kattene desværre ofte lide af vejrtrækningsbesvær, underbid og rindende øjne.

Ud over dette har perser katte også høj risiko for at få en arvelig nyresygdom, der hedder PKD og står for ”Polycystisk Kidney Disease” på engelsk. Sygdommen kan resultere i nyresvigt og er derfor meget alvorligt for katten.

Andre arvelige sygdomme du skal være opmærksom på er PRA (Progressive Retinal Atrophy), der medfører synsproblemer og eventuel blindhed. Udover denne kan perser katte også lide af hypertrofisk kardiomyopati (HCM), hvilket betyder at hjertets vægge er for tykke. Avlere er dog opmærksomme på disse arvelige sygdomme og på at forhindre dem.

Det skal du vide om Perser Killinger

En perser killing koster op til flere tusinde kroner, så derfor er det vigtigt at tjekke op på om det er en troværdig katteopdrætter. Som minimum skal opdrætteren være medlem af en katteforening der hører under Felis Danica. På den måde kan du sikre dig, at opdrætteren gør det ordentligt og under de rigtige vilkår. Derudover skal du vide, at din nye perser kat har killingeopførsel når de er fuldvoksne. De skal derfor være i et miljø hvor de kan blive stimuleret af deres omgivelser.

Du skal vælge denne kat, hvis …

Du vil tage dig af den, kan give den den pleje den kræver, og kan stimulere den. Som nævnt tidligere kan perserkatte desværre være mere udsatte hvad gælder åndedrætsproblemer, men også problemer med hjerte og at optage føde. Det er derfor vigtigt, at du som ejer er opmærksom på disse ting og kan give din perser kat den pleje den har brug for. Ud over risici for deres helbred, kan langhårede katte være mere krævende, fordi deres pels har brug for en masse pleje. Vi nævnte også at de har brug for at blive stimuleret og holdes under opsyn, fordi de ikke må få for meget varme. Det ideelle scenarie ville derfor være en ejer der er meget hjemme og kan give en masse kærlighed, støtte og pleje.

Katte der ligner Perser katten

Himalaya kat der leger
Siameser katten er i familie med den Hellige Birma kat