Siameser

Lær Siameseren at kende

Siameserkatten er en meget kærlig, social og aktiv kat, der knytter sig meget til sine ejere. Siameserracen har mange år på bagen, og stammer fra Thailand, der før i tiden blev kaldt Siam. Racen har dog udviklet sig, og er først på det seneste blevet kendt for sin lange, atletiske krop og den flotte hvide pels. Den ældre version af Siameseren betegnes i dag som sin egen race, ved navn Thai katten, hvor Siameseren ofte kaldes den moderne Siameser.

Hvordan ser en Siameser ud?

Racestandarden for moderne Siameserkatte er en lang og tynd, men muskuløs krop. Siameserens hoved er trekantet, med store ører der sidder højt placeret på siden af kattens hoved. En Siameser kats øjne er smalle og kommer oftest i en meget karakteristisk og flot blå farve. Kattens lange krop forlænges af en lang hals og en slank hale. 

Siameser størrelse og vægt

Siameserkatte bliver mellem 30 og 35 centimeter lange og 20-25 centimeter høje. Siameserkatte vejer cirka 3,5-4,5 kg. En Siameserkat er derfor en lille til mellemstørrelse kat. De kan dog se store ud med deres lange, slanke kroppe. 

Pels

Siameserkatten har en fin og blød hvid pels. Siameseren fælder derfor ikke særlig meget, og er nem at holde soigneret. En ugentlig børstning hjælper på at undgå at din kat skulle fælde rundt i dit hjem. Siameserkatten har ingen underpels, hvilket er typisk for mange katte der kommer fra varmere klimaer. Andre katte uden underpels er Ragdoll katten og Hellig Birma katten.

Farve

En Siameserkat er faktisk en albino kat. Racen ses ofte i et hvidt og mørkebrunt colorpoint mønster, hvilket skyldes at racen har et albinogen. Dette gen er temperaturfølsomt, hvilket vil sige at albinogenet aktiveres og gør Siameserens pels hvid, når kattens krop er over cirka 38 grader. Derfor er Siameser katte faktisk som udgangspunkt en mørk eller sortpelset katterace. Albino genet resulterer dog i den pigmentfejl der skaber racens karakteristiske hvide pels.

Men hvad skaber så de mørke pletter der udgør kattens colorpoint mønster? Når kattens kropstemperatur når under de 38-39 grader, slår albinogenet fra, og kattens pels bliver mørkere. Det resulterer i at næse, hale og ører ofte ses i forskellige nuancer af mørkebrun, sort eller grå.

Siamesiske katte er en af flere katteracer med blå øjne, men de er også en af de katteracer der har størst sandsynlighed for at blive født med øjne med forskellige farvede iriser. Det skyldes at albinisme er forbundet med øjenfarve, da albinogener reducerer mængden af melanin i kattens krop. Det påvirker altså både øjenfarve og kattens pels. Heterokromi hos katte, som denne tilstand hedder, gør dog ikke kattens iris hvid, men giver den en anden farve end den karakteristiske blå.

Siameser katte er kendt for deres hvide og brune plettede pels

Hvilket temperament kan du forvente ved en Siameser?

Siameserkatte har et meget kærligt og socialt temperament. De er aktive og vil gerne leges med. En Siamesers personlighed er faktisk så hengiven til dens ejer at den kan få angst og depression af ikke at være sammen med sin ejer i længere tid. Det viser kattene ved at blive rastløse, utålmodige eller aggressive over for deres ejer.

Af denne grund tror mange siameserejere fejlagtigt at deres Siameserkat har temperament problemer. Det er dog en misforståelse der ofte er set hos katteejere der ikke har nok tid til deres kat. Når man køber en kat, skal man være opmærksom på om katten passer ind i sit hjem og sine rutiner. Mange nye katteejere glemmer at overveje hvor længe en kat kan være alene hjemme. En Siamesers temperament er nemlig meget socialt, og katten er ofte beskrevet som ekstrovert. De har brug for at blive stimuleret fysisk, både ved motion og opmærksomhed.

En Siameser kat har også behov for at få stimuleret dens intelligens, hvilket den kan få gjort ved at lege med husstandens børn eller noget legetøj.

Hvis du leder efter en kat der kan være alene hjemme i længere tid, kan du overveje en mere selvstændig kat der er god til at være alene hjemme. Det kunne for eksempel være en British Shorthair kat. En anden løsning hvis man gerne vil have en Siamesisk kat, er at købe to. Katte der vokser op sammen, knytter sig til hinanden og kan bedre håndtere stilheden og ensomheden når du tager på arbejde.

Siameser katte sammenlignes af og til med hunde, der også er meget sociale. De er kendt for at følge deres ejer fra rum til rum, og kan også være meget vokale. Af og til vil din Siameser kat gerne have lidt alene tid, men for nogle kan alene tid lige så godt betyde at ligge og passe sig selv, 2 meter fra dig, som det er at være helt alene. 

En mulig forklaring på, hvorfor en Siameser knytter sig så meget til deres ejer kan være at de har en fejl på deres øje. Det samme albino-gen der forårsager deres colorpoint pelsmønster, gør også Siamesere ser dårligt i dårligt oplyste rum og uden for om natten, hvilket gør at de bliver mere afhængige af deres ejer.

Hvor længe lever en Siameser?

En Siameser kat bliver i gennemsnit cirka 13 år gammel. Der er meget uenighed inden for forskningen, da statistikkerne varierer meget. Et svensk studie mener for eksempel at gennemsnitsalderen for Siameser katte er helt ned til 11 år, og et andet studie placerer Siameserracens gennemsnitsalder på 13-14 år. Andre mener at Siamesere bliver 15 år gamle i gennemsnit.

Siameserkatte er kendt for at være mere udsatte for sygdomme end andre katte. Det er ofte grunden til at kattene har en lavere gennemsnitsalder end andre katteracer. Læs mere om disse sygdomme under punkt 8.1.

Alle katte er dog forskellige, og selvom din kat er en ren racekat, vil den have sin egen unikke personlighed og temperament. En Siamesers personlighed vil også blive påvirket af andre faktorer, som hvem den bor med for eksempel. Siameser killinger, ligesom andre killinger bliver præget meget af deres omgivelser, og katte der vokser op med andre ældre kæledyr, vil ofte lære meget og tage meget til sig af disse.

Et godt eksempel på at alle katte er forskellige, er Siameserkatten Scooter, der mens han var i live, havde rekorden for den ældste kat i live. Scooter blev 30 år gammel og levede fra 1984 til 2016, hvilket anskues til at være 136 år i menneskeår.

Siameserracens historie

Siameseren er en kat med en lang historie. Det er en af de ældste katteracer der findes, og Siameseren har også været brugt til at skabe mange nye katteracer. Siameser katten kommer oprindeligt fra Siam, der i dag er Thailand. Siameser katte havde oprindeligt mere runde kroppe og et mere rundt hoved. De var også kortere, havde ofte et knæk på halen og var af og til skeløjede. Det skyldes forskellige fejl i deres gener, der som sådan ikke var en begrænsning for deres sundhed.

Det var dog set som uønskede karaktertræk hos racen til konkurrencer, og af den årsag blev disse kendetegn avlet væk af Siameser opdrættere. Det er også Siameser opdræt der er skyld i racens udvikling over tid. Den moderne Siameser, som i dag også blot kaldes Siameser, er nemlig blevet avlet til at have sin lange, slanke krop og hals, der gør katten så unik.

Siameseren i sin ældre form, med det rundere hoved og kortere krop, findes dog stadig. I dag er den registreret hos de fleste katteforeninger under navnet Thai kat. Den er dog også kendt som Thai Siameser, traditionel Siameser og nogle steder også som en gammeldags Siameser.

Blandt andre kendte racer der udspringer af Siameserkatten er Balineser katten, der er en langhåret Siameser kat. Balineser katte er også et resultat af en mutation i Siameserkatte. Udover den lange pels, er de ens med Siameserne, med deres spidse hovedform og smalle øjne.

Nogle mener også at Siameser katte er i familie med Pallas katte. En Pallas kat er en vild kat, der lever i Asien og i det koldere klima nord for Kina. Den har en stor og muskuløs krop, og en tæt og kompakt pels, der hjælper den med at holde varmen. Det er bekræftet at Pallas katte deler mange genetiske ligheder med vilde katte, på samme måde som Bengal katten er i familie med den Asiatiske Leopard kat. Pallas katten har dog udviklet sig meget og er ikke direkte i familie med Siameseren.

Denne Siameser kat har en mørkere pels

Hvad koster en Siameser?

En Siameser killing kan koste mellem 3000-6500 kr. En Siameser kats pris varierer meget, da det også varierer hvor meget kattene er ren Siameser. Hvis du vil have en kat eller en killing der er ren racekat, skal du typisk op i de højere priser. Så er du til gengæld også mere sikker på at du får en kat der har nogle af de egenskaber som dens race er kendt for.

Er du på udkig efter en Siameser kat til salg, er det vigtigt at du ikke kun overvejer prisen. Der er ofte en god grund til, hvis katte er sat til salg billigt. Måske er de ikke blandede racer, eller måske er de ikke vaccinerede. Det behøver dog ikke være et problem, hvis du ikke ønsker dig en ren racekat, eller hvis du måske gerne vil hjælpe en sælger af med katte som de har for mange af. Du skal blot være opmærksom på at der kan komme ekstra udgifter.

Hvordan passer du bedst på din Siameser kat?

Udover at sørge for at din kat har de nødvendige vaccinationer, ormekure og så videre, skal du sørge for at din kat får den rette kost. Større katte skal have mere mad end mindre katte, men alle katte skal forbrænde den mad de indtager. Som katteejer gælder det altså om at sørge for at din kat er både aktiv og får en næringsrig kost.

Siameserkatte har en fejl på deres øjne der gør at de ser dårligt i mørke. Fejlen er forårsaget af en mutation, der oprindeligt gjorde racen skeløjet. Selvom det synlige ved denne mutation er avlet væk med tiden, har kattene stadig fejlen på deres øjne. Det er sandsynligvis denne fejl der gør at Siameser katte er mere afhængige af deres ejer end andre katteracer. Af denne grund vælger mange Siameserejere at holde deres Siameser som indekat.

En Orientaler kat, en siameserkat og lignende katteracer der ikke har en underpels, er også mere sensitive over for kulde. Det kan være endnu et argument for at holde din kat inden for, især i de kolde vintermåneder. Har du til gengæld en kat som elsker at være aktiv, som du gerne vil give muligheden for at komme uden for, kan du overveje at købe en udendørs løbegård til katte.

Hvilke sygdomme kan Siameser katte få?

Først og fremmest er Siameser katte, som mange andre katteracer, udsat over for en del forskellige infektioner og sygdomme der er svære både at udtale og at stave. De kan dog undgås igennem vaccinationer, hvorfor det igen er et must at få din kat vaccineret.

Siamesere kan også få nogle forskellige arvelige sygdomme, heriblandt Astma, Grøn stær, samt hofte- og nyreproblemer. Siamesere kan også i nogle tilfælde lide af arvelige hjertefejl, kræft eller bronkiesygdom.

Det skal du vide om Siameser Killinger

Siameserkillinger er ligesom andre kattekillinger eventyrlystne og fulde af energi. Det kan derfor være en god idé at ”killingesikre” sit hjem, både for deres og din skyld. Det er naturligvis bedst at du er hjemme så meget som muligt når du har en killing i dit hjem, men det er naturligvis ikke muligt at have øje på dem hele tiden. Derfor kan du med fordel sørge for at de ikke kan vælte værdifulde ting, og minimere risikoen for at dine killinger kommer til skade når du ikke er hjemme.

Du skal vælge denne kat, hvis …

Du skal købe en siameser kat hvis du leder efter en kat der elsker sin ejer. Siameser katte er meget kærlige, men forventer også at have din opmærksomhed. De er afhængige af dig, hvilket er årsagen til deres store popularitet. En Siameser kat har brug for selskab. Du skal altså vælge en Siameser kat hvis der sjældent er tomt i dit hjem.

Det betyder dog ikke at du skal være hjemme hele tiden. Du kan eventuelt købe 2 katte der kan vokse op sammen, eller blot vælge en Siameser kat hvis du har én kat i forvejen.

Katte der ligner Siameser katten