Ragdoll

Lær Ragdoll katten at kende

Ragdoll katte er kendt for at være ekstremt rolige i alle omgivelser. De er medgørlige og tilpasser sig godt til voksne, børn, legekammerater, støvsugere og hvad der ellers kan støje og forstyrre i et hjem. Deres fredelige natur kommer af racens historie der er noget kortere og anderledes end andre katteracer og involverer varemærkeregistreringer og katte uden stamtavler, der inden for katteopdræt er set meget ned på. Læs videre og bliv klogere på din viden om Ragdoll katteracen.

Hvordan ser en Ragdoll kat ud?

Ragdoll katte er relativt store og har en meget blød pels, der siges at fremtræde i tre forskellige ”color point” kombinationer.  De er også kendt for deres fremtrædende blå øjne, og denne kombination gør Ragdoll katten til en meget populær katterace. 
Selvom Ragdoll katte er store og muskuløse er de slet ikke lige så aktive som andre store katte, eksempelvis den Norske Skovkat der også er mere selvstændig. Ragdoll katten er social og elsker at blive samlet op og kælet med.

Ragdoll størrelse og vægt

Ragdoll hunner bliver cirka 4-7 kilo og Ragdoll hanner kan veje alt imellem 5,5-9 kilo. De bliver cirka 25 centimeter høje og cirka 50 centimeter lange uden halen. Halen er lang og pjusket. Ragdoll katten betegnes derfor som en af de store katteracer.  Ragdoll katte kan fremstå som bløde og uskyldige, men Ragdoll katten er modig og har en stærk krop som den af og til bruger til at kravle, lege eller forsvare sig med.

Pels

En Ragdoll kat fælder mindre end mange andre katte, da den ikke har nogen underpels eller underuld. Ragdoll kattens pels består kun af ét lag, der er den lange og bløde yderpels. Det kan måske også virke afskrækkende, men uden en underpels der skal skiftes når vinterkulden kommer og går, er det ikke altså ikke meget som katten fælder.

Den lange tykke pels er tæt, og når katten er 3-4 år gammel og ved at være fuldvoksen, udvikler en Ragdoll kat pletter af pels på bagbenene og en krave rundt om deres hals. En Ragdoll kats pels kan til forveksling ligne den på en Himalaya kat, da de begge er lyse, bløde og pjuskede i pelsen. En Himalaya kat har dog tykkere og stærkere knogler og er mere solide, hvorimod Ragdoll katten til sammenligning blot er en større og tykkere kat.

Farve

En Ragdoll killing fødes med hvid pels, hvorefter den udvikler sit unikke pelsmønster helt indtil den er fuldvoksne. Mønsteret kan dog allerede ses på Ragdoll killinger når de er 8-10 uger gamle. Ragdoll farver kan forekomme i flere forskellige versioner og nuancer, herunder rød, forskellige nuancer af brun, blålig og beige. Ved 100% ægte Ragdoll katte, er pelsen altid ”color point”, hvilket er betegnelsen for én dominant farve på selve kroppen der hos Ragdoll katten er hvid, og pletter af forskellige farver på områder som næse, ører, poter og hale. Disse forskellige farver findes i forskellige nuancer og styrker.

En Ragdoll kat flotte blå øjne, og Ragdoll opdrættere har også fokus på at lave katte med så dybe nuancer af blå som muligt, da det er foretrukket på udstillinger og shows. Leder du efter katte til salg af racen Ragdoll der skal med til udstillinger og shows, skal du derfor kigge efter katte med dybe blå øjne og en tydelig color point.

Ragdoll killinger er meget legesyge, helt til de bliver 4 år gamle

Hvilket temperament kan du forvente ved en Ragdoll?

Den hvide kat med de blå øjne har et fredeligt og afslappet temperament. Ragdoll katte bliver også kaldt en ”hunde-katte”, grundet dens sociale adfærd omkring mennesker, dens rolige adfærd omkring andre dyr, og dens villighed til at blive samlet op. Ragdoll killinger og katte nyder at følge mennesker omkring på eventyr og bliver sjældent skræmt af noget. Ragdoll katte vil gerne kæles med og er kendt for at søge fysisk kontakt mere end mange andre katte.

Grunden til at de er gode ved børn er også at de har en høj smertetærskel, og ikke bliver generet så let. Selvom Ragdoll katte er rolige, er de også af og til legesyge. Som en stor kat skal de også stimuleres, så det kan på mange måder være godt for Ragdoll killinger at komme til et hjem med børn der også gerne vil lege.

Det er dog vigtigt at nævne at alle katte er forskellige og der kan være forskelle på de enkelte kattes adfærd. En kats personlighed er uforudsigelig, selvom dens race og stamtavle kan være meget sigende i kattens adfærd. I de fleste tilfælde vil en Ragdolls temperament dog stemme overens med racens rolige natur, så længe katten er ægte og med stamtavle.

Hvor gammel bliver en Ragdoll?

Ragdoll katte bliver cirka 9 til 15 år gamle. Det er aldrig nemt at svare på hvor gammel en kat bliver, da udregninger på gennemsnit aldrig kan være helt præcise. Der findes Ragdoll katte der bliver 20 år gamle, og endda også nogle der bliver op til 26 år gamle. Omvendt kan katte også dø tidligt af uforudsete sygdomme eller lignende. En kats levetid vil også være afhængig af hvor godt den bliver passet, om den får kærlighed, omsorg og opmærksomhed, om den bliver stimuleret og leget med og om den får den rigtige kost.

Ragdoll racens historie

Der er mange forskellige fortællinger om hvordan Ragdoll racen har fået sine unikke karaktertræk. De starter dog alle I Amerika i 1960’erne, da en kvinde i Californien der hed Ann Baker, parrede en hvid kat ved navn Josephine med flere forskellige racer. Josephine var en krydsning mellem de to langhårede katteracer og store huskatte, Perser katten og Angoraen og det betød også at Josephine ikke havde stamtavle.

Ann Bakers hvide kat blev blandt andet parret med en Burmeserkat, der havde en Siamesisk ”color point” farvekombination, som senere hen er blevet kendetegnet for Ragdoll katteracen. Josephine fødte senere killinger med et ekstremt roligt temperament og en fredelig personlighed.

 De var kendt for nærmest at være unaturligt stille og afslappede når de blev taget op og løftet på. Dette kuld blev opdrættet og avlet på, og folk kunne ikke få nok Ragdoll kattene til salg hos Ann Baker. Ragdoll killingerne var meget populære grundet deres flotte blå øjne, bløde pels, rolige temperament og deres store størrelse.

Det var dog ikke officielle racekatte som Ann Baker satte til salg, for hendes nye Ragdoll race var ikke godkendt af de forskellige foreninger og katteregistre. Det blev også set ned på da hun gjorde Ragdoll katten til et varemærke og dannede sit eget katteregister, the International Ragdoll Cat Association (IRCA).

I dag er IRCA en meget lille organisation, og nogle standarder af Ragdoll racen er også accepteret af de større katteregistre i dag. Varemærkeregistreringen på Ann Bakers Ragdoll katte race udløb i 2005. Den hvide kat med de blå øjne er i dag en af de mest populære katte racer der findes, og i dag hvor racen ikke længere er reguleret og varemærkeregistreret af Ann Baker, ser man flere og flere opdrættere med Ragdoll racekatte til salg.

Når man kigger efter Ragdoll katte til salg, er det dog vigtigt at man gør sig nogle nøje overvejelser om hvor vigtigt det er for en at den kat man køber, har alle de karaktertræk som en 100% Ragdoll kat med stamtavle har. En kat kan nemt være blandet med forskellige racer, og det kan også være helt okay, hvis du blot leder efter et kæledyr eller en ny ven. Hvis du derimod gerne vil gå til opvisninger eller starte med at opdrætte katte, er det vigtigt at du vælger en registeret opdrætter.

Ragdoll katte er rolige, afslappede og gode til at tilpasse sig

Hvad koster en Ragdoll kat?

En Ragdoll kat koster cirka 12-13.000 kroner. Prisen kan afhænge af flere faktorer, heriblandt størrelsen, farven og især kattens forældre og deres karaktertræk. Mest af alt bestemmes en Ragdolls pris af hvor godt den og dens forældre lægger sig op ad standarderne for Ragdoll katte. En Ragdoll killings pris vil også variere af om den har fået sine vaccinationer, om den er neutraliseret, om den har fået chip, en godkendt stamtavle, om den er testet for forskellige slags sygdomme, og om den har fået behandling for orme. Disse ting er klaret hvis du køber din Ragdoll killing hos en god Ragdoll opdrætter i Danmark, og dette er da også det nemmeste, da du ellers er nødt til selv at få dette klaret.

Ragdoll katte kan dog også af og til findes til salg billigere somme tider, hvis der for eksempel kommer en killing der er født med en farve der ikke er godkendt under FIFe’s standarder. Lige meget hvad siger mange dog at det er alle pengene værd at købe en Ragdoll kat, grundet kattens rolige temperament. Du kan eventuelt holde øje med DBA, hvor der oftest er Ragdoll katte til salg på Sjælland. 

Vær dog opmærksom på om opdrætteren er registreret og behandler sine killinger korrekt. Et faresignal kan være hvis den samme ejer har haft Ragdoll katte til salg i lang tid, eller hvis de sælges ualmindeligt billigt.

Hvordan passer du bedst på din Ragdoll kat?

Som med mange andre katte er det vigtigt at du holder din kat soigneret ved at børste den, klippe dens kløer af og til og give den et bud når det er nødvendigt. Ragdoll katte er en anelse nemmere at børste og soignere end langhårede katteracer som den Norske Skovkat, der i modsætning til Ragdoll racen har en tyk underpels til at holde den varm om vinteren.

Ligesom med andre store huskatte, skal du også passe på din kats kost. Maine Coon katten er et godt eksempel, der er en af de største huskatte der findes, og derfor skal have en god, næringsrig kost og have nok motion. Større katte skal have mere næring til at holde deres kroppe i gang, men aktivitetsniveauet på katte varierer også meget. Her skal du være særligt opmærksom med en Ragdoll kat, da de generelt er mindre aktive end andre katte.

Sygdomme

Også Ragdoll racen kan lide af sygdommen ved navn Hypertrofisk Kardiomyopati eller HCM. Det er en arvelig sygdom der er svær at diagnosticere og svær at komme i forkøbet. Ragdoll killinger fra gode opdrættere har dog testet deres killinger for HCM inden de sælges videre. HCM forhindrer katten i at trække vejret, i det at kattens hjerte tykner. Det rammer oftest ældre katte.

Ragdoll katte kan også rammes af sygdommen PK Def, der er en blogsygdom, der også hovedsageligt rammer ældre katte. Ragdoll katte kan også få blodpropper, der rammer kattens arterier.

Det skal du vide om Ragdoll Killinger

Ragdoll katte får cirka 4 katte pr. kuld. En Ragdoll killing er meget legesyg. Den kan underholde sig selv i flere timer med sig selv eller med en legekammerat. Ragdoll killinger er også meget sociale og nysgerrige, og er meget kælne selv fra de er helt små. Du vil aldrig være alene når du har en Ragdoll kat, da de elsker at være omkring deres ejere.

Killinger af Ragdoll racen tager cirka 4 før de er fuldvoksne. Her er de mindre legesyge og finder deres karakteristiske rolige og afslappede temperament og natur. Her bliver det vigtigt at du fortsat vender katten til at være aktiv.

Som vi før har sagt her på Kattesiden, er det vigtigt at du overvejer det grundigt før du anskaffer dig en kat af en hvilken som helst race, da katte kan blive meget gamle, og bliver stressede hvis de flere gange skal lære et nyt hjem og nye mennesker at kende.

Du skal vælge denne kat, hvis …

Du skal vælge en Ragdoll kat hvis du bor i en travl husstand med børn, andre kæledyr eller generelt meget støj og aktivitet. Ragdoll katten kan tilpasse sig ethvert miljø, så længe du giver den tid, stimulerer den og snakker med den. En Ragdoll kat er social og skal snakkes og kæles med, men kan samtidig også godt gå for sig selv. Ragdoll katte har det bedst hvis de har plads til at gå uden for i en have for eksempel.

Du skal vælge denne kat, hvis du vil have dig en unik kat, der ikke ses alle steder. En Ragdoll koster mange penge, men det er der en god grund til. De flotte farvekombinationer i kattens pels, de blå øjne og det rolige temperament gør Ragdoll katten til en meget populær katte race.  

Du skal vælge denne kat hvis du gerne vil starte med at opdrætte katte, eller hvis du gerne vil til at gå på udstillinger og shows. Og sidst men ikke mindst, skal du vælge denne katterace hvis du har budgettet til både at købe en Ragdoll kat, og til at dække udgifterne ved at have en Ragdoll kat.

Katte der ligner Ragdoll katten