Norsk Skovkat

Lær Norsk Skovkat at kende

Den Norske Skovkat er en stor, pelset og venlig kat. Den Norske Skovkat siges at stamme fra cirka år 1000, hvor vikingerne tog på togt. De tog katte med fra de lande de kom til, og derfor siges det også at den Norske Skovkat stammer fra racer som den Sibiriske Skovkat der kommer fra Rusland og Angoraen der kommer fra Tyrkiet. Læs videre og bliv klogere på den langhårede Norske skovkat, dens personlighed, temperament, dens killinger og meget mere.

Hvordan ser en Norsk Skovkat ud?

Den Norske Skovkat er i familie med de langhårede katteracer, selvom de typisk betegnes som værende semi-langhårede katte. En Norsk Skovkat har en lang og flot pels, en stor og muskuløs krop, lange ben og stærke, brede poter der gør den Norske Skovkat til en formidabel klatrer.

Norsk Skovkat størrelse og vægt

En Norsk Skovkats størrelse kan komme bag på mange. De vokser nemlig i op til 4 år og kan veje op til 8 kg. Ved Norske Skovkatte er der stor forskel på hunnerne og hannerne. Hunkattene kan blive alt imellem 4 og 8 kilo, og hankattene bliver mellem 5 og 9 kilo tunge. En Norsk Skov kat bliver mellem 23 og 30 centimeter høj, og mellem 30-46 centimeter lang. Norske Skovkatte bliver altså nogenlunde samme størrelse som deres artsfæller, Maine Coon kattene, men en Maine Coons vægt og størrelse siges dog at spænde lidt bredere end den Norske Skovkats.

Den Norske Skovkat har desuden lange ben og store poter, der ligesom Maine Coon katten gør at den ikke falder igennem sneen, og hjælper den med at holde varmen, fordi at sneen ikke skraber mod kattens bryst.

Pels

Den Norske Skovkat med sin lange pels fælder jævnligt. Det gør den fordi at den har behov for at tilpasse sig det skandinaviske klima. Den lange pels som den Norske Skovkat er kendt for, er et resultat af naturlig selektion gennem kattens mange års tilpasning til sine omgivelser. Pelsen udvikles over efteråret og bliver tykkere og flottere som vinteren nærmer sig. Den flotte pels er også vandafvisende så katten kan holde varmen og ikke bliver forkølet. Som vinteren nærmer sig og det bliver koldere og koldere, bliver den Norske Skovkats pels tykkere, og den Norske Skovkat får også ekstra pels på ben, hals og bryst.

Om sommeren smider mange Norske Skovkatte en del af den lange vinterpels. Og selvom katten skal af med en masse pels, er det noget som den Norske Skovkat selv tager sig af. Den er nemlig vant til at tage sig af sin egen pels, og er også rigtig god til det. Til den dag i dag findes der stadig Norske og Svenske Skovkatte der lever frit i den Skandinaviske natur og kan tage vare på sig selv. Har du en Norsk Skovkat der kun lever inden for, kan du nøjes med at børste den en gang eller to om ugen.

Farve

En Skovkats pels kan forekomme i mange forskellige farver. En Norsk Skovkat med rød pels er for eksempel ikke usandsynligt, men racens pels kan også være hvid, sort, blålig, og flere forskellige nuancer af brun. En Norsk Skovkats pels kan desuden findes i flere forskellige mønstre. Den kan både være plettet og stribet, og have et mere blandet mønster med farver på ben og på hoved, mens resten af kattens krop kan være ensfarvet.

Den Norske Skovkat er godt udrustet til at færdes uden for i det kolde klima

Hvilket temperament kan du forvente ved en Norsk Skovkat?

En Norsk Skovkat er en rolig kat der er god med både børn og andre kæledyr. Man kunne godt være fristet til at tro at katten med sin historie for at leve frit i det vilde Norske og Svenske klima, ville være påvirket af dette. Tværtimod er en Norsk Skovkats temperament mildt, og katten er god til gæster og er meget loyal. Den bevarer dog sit aktivitetsniveau gennem årene, og er meget glad for at lege og snakke, og vil generelt gerne kæles med. En Norsk Skovkat er god til at vænne sig til nye omgivelser og alle Norske Skovkatte vil med nok tid og tilvænning være glade for at kæle og være i kontakt med sin familie.

Den Norske Skovkats adfærd kan ændre sig når de bliver omkring 3-4 år, hvor de bliver fuldt udvoksede. Her går skovkatte killinger fra at være legesyge til at ville begynde at lære at jage og parre sig. Det kan derfor være en god idé at have flere Norske Skovkatte i hjemmet, så den ældre kat kan opdrage på den nye killing.

Norske Skovkattes temperament passer rigtig godt ind i familier hvor der bliver støvsuget, set fjernsyn, lavet mad, hørt musik og hvor der er børn at lege med. Så længe en Norsk Skovkat killing får en chance for at blive tilvænnet til det travle familiemiljø fra den er helt lille, kan den vænne sig til det meste.

Grunden til at den Norske Skovkat passer så godt ind i mange hjem, er at den er meget rolig af natur. Den har en lang historie med at overleve i det fri, så den skræmmes ikke så let. Denne historie gør også at katten er meget selvstændig. Alle kattes personligheder vil naturligvis variere fra kat til kat, men med tålmodighed og opmærksomhed vil enhver Norsk Skovkat kunne passe ind i dit hjem.

Så længe lever en Norsk skovkat

En Norsk Skovkat bliver i gennemsnit 15 år gammel. En Norsk Skovkats alder vil selvfølgelig variere afhængigt af om katten har haft plads til at være fysisk aktiv, har fået en god kost, og også om den har levet uden for eller inden for.

Selvom det er en stor katterace, der skal bruge en stor og proteinrig kost for at få energi til sin store krop, skal man som ejer af en Norsk Skovkat også passe på med at give sin kat for meget mad. For hvis ikke katten får det forbrændt, kan en Norsk Skovkat hurtigt blive overvægtig. Som ejer af en Norsk Skovkat skal du altså også være opmærksom på at din kat har nogle gode forudsætninger for at være aktiv.

Du kan læse mere om sygdomme under punkt 7.1.

Den Norske Skovkats races historie

Også hos de Norske Skovkatte er der tvivl om racens historie. Der er dog nogenlunde bred enighed om at Den Norske Skovkatte races forfædre har været en korthåret kat, som British Shorthair, der blev bragt til Norge af vikinger der tog på togt. Vikingerne kom som bekendt vidt omkring, og det formodes derfor også at de Norske Skovkatte deler forfædre med den Sibiriske Skovkat, den Amerikanske skovkat og Angora katten fra Tyrkiet.

Vikingerne har sandsynligvis taget kattene med som rov fra deres togter fordi de nye og forskellige katteracer var spændende og anderledes. Det siges dog også at kattene har fået deres ry for at jagte mus fra deres arbejde som skibskatte.

Vikingerne skulle angiveligvis have haft katte med på deres skibe, for at holde bestanddelen af mus og rotter nede, der kunne være en rigtig (katte)pine for besætningen fordi de kunne være bærere af sygdomme og finde vej ind til skibets madkammer.

Den Norske Skovkat var ikke ordentligt anerkendt som katterace i Norge før 1970. Dette skyldes at man først rigtigt fik øjnene op for racen i 1930’erne, men Norsk Skovkat opdræt nåede ikke at få rigtigt styr på racen, da en verden i krig i de efterfølgende år satte en stopper for dette. Det var derfor svært at finde en Norsk Skovkat til salg, ind til cirka 1970 hvor der igen kom fokus på at redde racen fra at uddø.

Racens fare for udryddelse var stor, fordi at en parring mellem en langhåret kat og en korthåret kat altid vil føre til en korthåret killing. I dag er det dog nemmere at finde kattekillinger til salg af den Norske Skovkatte race, da racen har nydt godt af stor popularitet de sidste mange år i flere skandinaviske lande, men også i Tyskland og Frankrig.

Norsk Skovkat opdræt er, ligesom Maine Coon opdræt i dag godt reguleret og de to katteracer er ganske populære. Det er dog vigtigt at man går til en registreret opdrætter, hvis man vil købe en af de smukke langhåret katte, der skal være en bestemt race.

Som resultat af mange års opdræt er der blevet oprettet skarpe standarder for kattenes fremtoning og udseende, for at de kan være 100% Norsk Skovkat.

Den Norske Skovkat er nævnt i flere myter og historier, med navnet norsk skogkatt. Her bliver den omtalt som en nærmest mytisk skabning der lever i bjergene og kan bestige selv de mest besværlige bjergoverflader og klare sig i det barske skandinaviske klima.

Norsk Skovkat der sidder på græsset

Hvad koster en Norsk Skovkat?

Norske Skovkatte- og killinger kan koste alt imellem 5.000 og 9.500 kroner. Som nævnt er der nogle ret strikse regler for Norsk Skovkat opdræt, og det gør altså at der kommer en del udgifter ved at opdrætte Norske Skovkatte killinger til salg. Derfor kan det være dyrt at købe en racekat. Når du gør det til gengæld, ved du også at du får en kat hvor du ved hvad du får. Det er dog for mange ikke nødvendigt at bruge op imod 10.000 kroner på en kat, hvis man blot vil have en kælekat, så længe du opdrager din kat rigtigt.

Norske Skovkatte skal faktisk have en stamtavle før de officielt er 100% Norsk Skovkat. Det er en del af det arbejde man gør for at beskytte racen og holde den i live som den har været i mange år. En Norsk Skovkat uden stamtavle kan af og til købes til kun 500 kroner, og vil af og til være kendt som en halv Norsk Skovkat.

En Norsk Skovkats pris kan også påvirkes af racens historie og popularitet. Den Norske Skovkats stigning i popularitet den seneste årrække og dens flotte historie har altså også indflydelse på skovkatte killingernes priser. Når du skal finde en opdrætter af Norske Skovkatte, British Shorthair opdræt eller hvilken som helst anden race, vil du dog typisk møde stolte og dygtige opdrættere, der opdrætter på en katterace af passion, og ikke fordi de vil tjene penge på dig.

Hvordan passer du bedst på din Norske Skovkat?

På grund af racens historie er Norske Skovkatte generelt en meget naturligt sund katterace. Som nævnt er de gode til at passe deres pels selv, men du kan med fordel børste din kat en gang eller to om ugen. Det er med til at holde din kats pels pæn og fri af knuder.

En anden ting du skal holde øje med, er din Norske Skovkats kost. Din kat kan nemt få lidt ekstra på sidebenene hvis ikke den får plads eller ikke har faciliteterne til at forbrænde noget af sin meget proteinholdige kost.

Sygdomme

Selvom den Norske Skovkat er en stærk og sund race, kan de også blive ramt af nogle af de arvelige sygdomme som går igen blandt mange katteracer. Du kan dog få en DNA-test af din Norske Skovkat, så du kan se om din Norske Skovkat killing kan blive ramt af nogle arvelige sygdomme. Alle opdrættere af Norske Skovkatte er DNA-testet, for at forsøge at fjerne de arvelige sygdomme fra racen. Hvis du beslutter dig for ikke at få din Norske Skovkat steriliseret, anbefales det an du får en DNA-test.

Den første sygdom som Norsk Skovkatte kan blive ramt af, er HCM, der står for Hypertrofisk Kardiomyopati, der gør at en af kattens hjertekamre vokser og sænker hjertets evne til at cirkulere blodet rundt i kattens krop. Symptomer på HCM er ingen appetit, svag puls og dårlig vejrtrækning. Katte i alle aldre kan blive ramt af HCM, men sygdommen opstår typisk ved ældre katte.

Glycogen Storage Disease er en arvelig sygdom som kun Norske Skovkatte bliver ramt af. Killinger af Norske Skovkatte der har denne sygdom, dør ofte ved fødslen eller umiddelbart efter.

PKdef, der står for Pyruvate Kinase Deficiency, er en arvelig blodsygdom der som mange forskellige katteracer kan blive ramt af. Sygdomme forekommer typisk hos ældre katte der har fået killinger.

Det skal du vide om Norske Skovkatte Killinger

I det her afsnit kan du få svar på spørgsmål som ”hvor længe vokser en kat”, og ”hvornår er en kat udvokset”. I hvert fald hvis du havde Norske Skovkatte i tankerne. Nu skal vi nemlig snakke om de Norske Skovkattes killinger.

De første cirka 4 uger efter fødslen, får killingerne kun mad fra deres mor. I denne tid bliver de oftest i den æske eller kasse de er født i, hvor de sover meget og vokser sig stærkere. En Norsk Skovkat killings vægt ved fødslen er omkring de 100 gram.

Efter de første 4 uger begynder killingerne at finde deres races nysgerrige natur. Den kommende tid er meget vigtig for killingens udvikling, da den her tager meget til sig af sine omgivelser. Det betyder at hvis killingens mor bruger kattebakken, gør killingerne nok også, hvis de bliver hjulpet lidt på vej. Det er også her man kan vænne dem til at bo i et travlt hjem, hvor der er støj fra fjernsyn, børn, støvsuger og så videre.

Nysgerrigheden gør killingerne legesyge og den Norske Skovkats energiske natur gør at killingerne pludselig ikke behøver sove så meget, og har energi til at springe, hoppe og kravle op af alt hvad de kan nå.

Man siger at en Norsk Skovkat killing beholder dens killingeagtige adfærd i 3-4 år. Det kan være en vigtig overvejelse at have med, inden man vælger en Norsk Skovkat killing.

Du skal vælge denne kat, hvis …

Du skal vælge en Norsk Skovkat hvis du vil have en loyal og frygtløs kat i din familie, der knytter sig til den gode og opmærksomme ejer. Den Norske Skovkat kan både leve ude og inde, og kan leve med de fleste forskellige roomies, om det er børn, andre katte eller helt andre kæledyr, så længe du ikke har fritgående mus i lejligheden :-).

Du skal vælge en Norsk Skovkat hvis du søger en kat der gerne vil kæles med og putte. Du skal dog også kun vælge en Norsk Skovkat hvis du vil give din kat opmærksomhed og være opmærksom på at den bliver stimuleret og får den rette kost. Norsk Skovkat mad skal som nævnt være mad med et højt indhold af protein, da katten bruger meget energi på at holde sin store krop i gang og på at holde varmen.

Katte der ligner den Norske Skovkat