British Shorthair

Lær British Shorthair at kende

British Shorthair katten er en flot, tætpelset kat, der stammer fra England. Den blev bragt der til af Romerne der i ca. år 50 efter Kristi fødsel invaderede Storbritannien. I dag er 1 ud af 4 katte i Storbritannien af racen British Shorthair. Racen er kendt for sit runde udtryk og sit rolige temperament. Læs med og bliv klogere på Britisk Korthårs’ udseende, adfærd, historie og meget mere.

 

Hvordan ser en British Shorthair kat ud?

En British Shorthair kat er mest kendt for dens ”British Blue” variant, der oprindeligt var den eneste officielt godkendte variant af racen. Denne variant havde et blåligt skær i den tætte pels. I dag dækker racen over mange flere forskellige pelsfarver- og kombinationer. En British Shorthair er en korthåret racekat med store ører. Du kan kende en British Shorthair, eller de ’blå katte’ på deres runde, bløde ører, et stort rundt hoved, runde poter og runde øjne. British Shorthair kattens runde hoved giver også katten søde tykke kinder.

British Shorthair størrelse og vægt

British Shorthair katte vejer mellem 3,6 og 8,2 kilo. British Shorthair racen er en af de katteracer hvor der er størst forskel på hunnerne og hannerne. Hunnerne bliver mellem 3,6 og 5,5 kilo, og hannerne kan som nævnt blive op til 8,2 kilo tunge. British Shorthair kattene bliver mellem 30 og 35 centimeter høje og mellem 55 til 64 centimeter lange, minus deres hale. 

Grunden til at racen varierer meget i størrelse er at også British Shorthair racen var tæt på at uddø under perioder med hungersnød under 1. og 2. verdenskrig. For at redde racen besluttede nogle avlere sig for at parre den Britiske Korthår med Perserkatte, der er noget mindre. Perserkatten er desuden en kat med korte ben, i modsætning til den Britisk Korthårede kat.

En British Shorthair er med sin kompakte krop og pels en relativt stor kat. Den har en bred brystkasse, stærke ben og en medium-lang hale. Kattens hoved er stort og snuden er kort i forhold til hovedet, hvilket er med til at forstærke kattens runde udtryk.

Pels

En British Shorthair fælder sporadisk. Den fælder af og til, men generelt er British Shorthair en katterace der ikke fælder meget, da dens pels er kortere end andre kattes.

British Shorthair racen er kendt for at være en korthåret racekat, der har en tæt pels, uden at have en underpels som andre katte, eksempelvis de langhårede katteracer, Maine Coon katten og Den Norske Skovkat. Der findes faktisk også en langhåret version af British Shorthair katten. Den kaldes British Longhair og siges at have de helt samme karakteristika som den korthårede variant, bare med lang pels.

Farve

Pelsen forekommer først og fremmest i den blå, blå-grå tone, men også i sort, hvid, rød, creme, sølv og gullig. Pelsen kan også være stribet i de kendte grå-hvide nuancer som mange katte har. Sådan en farvekombination betegnes som en ’tabby kat’. Et andet mønster som en British Shorthair kan have, kaldes et skildpaddeskjoldsmønster. Katte med disse farvekombinationer kaldes også ’tortie katte’, af det engelske tortoise. En tortie kat er en trefarvet kat, hvor en af disse farver altid er hvid, men de resterende farver er tilfældige.

British Shorthair katte kan have mange forskellige øjenfarver, varierende fra guld, kobber, blå eller grøn. Kattens øjenfarve afhænger af hvilken slags pels den har. En British Shorthair ses dog oftest i kombinationen med kobberfarvede øjne, der forekommer med British Blue varianten, hvor British Shorthair er kendt som den blå kat med de orange-brune kobberfarvede øjne.

En British Shorthair kat minder meget om en Europé kat, der også er kendt som den Europæiske Korthårskat. De to racer ligner hinanden meget i størrelse og i deres pels.

 En British Shorthair ses dog oftere med én farve, og særligt i den blå variant, hvor en Europæisk Korthår ses mere i grå og med striber. Europé katten har også et mere langt hoved, og ses sommetider med en pels der er en anelse mindre kompakt end en British Shorthair kats pels.

To British Shorthair katte sidder på et tæppesidder på et tæppe

Hvilket temperament kan du forvente ved en British Shorthair kat?

En British Shorthairs temperament er roligt, afslappet og socialt. De kan godt lide opmærksomhed og at være omkring mennesker som de kender og stoler på, men de er sjældent vilde med at blive båret på eller blive kælet med. British Shorthair katte miaver ikke meget, og kommer ofte godt ud af det med børn og andre kattevenlige kæledyr. 

Har du børn skal du lære dem at katten ikke er vild med at blive rørt og båret på. På samme tid er det en god idé at vænne din British Shorthair killing til at færdes omkring børn mens de vokser op, så de kan vænne sig til dem og lære at stole på dem. British Shorthair katte kan virke reserverede, og har det bedst med at lære nye mennesker at kende, før de stoler på dem.

Britisk Korthårskatte er rolige, og ikke så aktive og legesyge som andre katte. Det kan være en god ting at overveje inden du anskaffer dig en British Shorthair killing til dine børn, med henblik på at give dem en legekammerat. 

Deres adfærd gør British Shorthair kattene ideelle som indendørs katte, især hvis man bor i en mindre lejlighed. Dette gør sig endnu mere gældende hvis man bor alene og sjældent er hjemme, da kattene er bedre til at være alene end mange andre katteracer. British Shorthair kattene er kloge, og skal stimuleres af lege, tricks, eller legetøj der kan udfordre den. En British Shorthair skal udfordres og belønnes for sin intelligens.

Ligesom ved størrelsesforskellen mellem kønnene, er der også forskel på hannerne og hunnernes adfærd. Hannerne er ofte mere lalleglade og afslappede end hunnerne og kan af og til have små perioder med sprudlende energi. Hunnerne er oftest mere seriøse. Det er derfor ikke helt ligegyldigt om du vælger en han eller en hun kat.

Så længe lever en British Shorthair kat

British Shorthair katte bliver i gennemsnit 12 år gamle. Kattes levealder afhænger af mange forskellige faktorer som sygdomme, kost og hvor meget aktivitet de får. En svensk undersøgelse viste at 82% af British Shorthair katte blev 10 år gamle eller ældre, og 54% blev 12,5 år gamle eller mere. British Shorthair kan blive helt op til 20 år gamle.

British Shorthair drægtighed og graviditet

Hvor længe er en kat gravid? Hvor længe katte kan være gravide kan naturligvis variere fra race til race. Mens man siger at katte på tværs af alle racer er gravide i alt i mellem 58 og 72 dage, er British Shorthair katte typisk gravide i 9 uger, eller mellem 63 og 65 dage. Det betyder også at katte er drægtige i samme tid, da drægtig er et ord for hvor længe pattedyr er gravide.

Du har måske også gået og tænkt over hvornår en kat er kønsmoden. Om du har overvejet selv at starte med British Shorthair opdræt, eller du bare er nysgerrig, kan vi fortælle dig at både hankatte og hunkatte generelt er kønsmodne når de er 6 til 10 måneder gamle. De vokser dog stadig, og mange katte, bl.a. også British Shorthair racen, vokser helt indtil de er 3 år gamle.

British Shorthair kat med sin kendte blå-grå pels og copperfarvede øjne

British Shorthair racens historie

British Shorthair katten er en af de ældste katteracer der findes. I dag er racen den mest populære race i sit hjemland, England, hvor 1 ud af 4 katte er en British Shorthair. Årsagen til at racen er så udbredt i England er at Romerne tog kattene med sig da de indtog landet i år 43 efter Kristi fødsel. Romerne brugte kattene i deres lejre som værn mod rotter og lignende der kunne gå efter deres madforsyninger. Da Romerne forlod landet, efterlod de mange af deres katte, og de blev taget godt imod og domesticeret af befolkningen.

Den nutidige Britisk Korthårede kat ser en anelse anderledes ud, bl.a. med en tykkere pels, end den Romerne tog med sig i sin tid, da kattene måtte tilpasse sig til det af og til koldere og vådere klima i England.

Som British Shorthair katten blev mere og mere udbredt i England, blev selektiv opdræt af racen endnu mere populært, med fokus på den blå-grå ”British Blue” variant, der kun fandtes i England. Sidenhen blev racen dog blandet med andre racer, for at holde racen i live i perioder med hungersnød. 1. og 2. verdenskrig gjorde at der opstod nye korthårede og langhårede varianter af British Shorthair racen, da man parrede racen med både Perserkatten og langhårede racer for at sikre racens overlevelse.

Hvad koster en British Shorthair kat?

British Shorthair killinger koster omkring 7-8000 kr. Grunden til at British Shorthair priser er relativt høje i Danmark, da der ikke er mange avlere. Vær opmærksom på at der udover prisen på selve killingen kan være udgifter til neutralisering, vacciner osv. Man kan af og til finde kælekatte til under 7.000 kr., men disse er sjældent 100% ægte British Shorthair race. Det kan derfor være en god idé at gøre sig nogle overvejelser om hvor vigtigt det er at ens kommende kat er 100% ægte, inden man køber en kat.

Hvordan passer du bedst på din British Shorthair kat?

Du passer bedst på din British Shorthair kat ved at holde øje med dens kost. Da racen ikke er så aktiv og legesyg, får den mindre motion end en typisk kat. Derfor er det vigtigt at du justerer på din kats madindtag hvis du kan se at din kat er ved at tage på, eller modsat, hvis din kat taber sig.

Ydermere er det vigtigt at du stimulerer din kat. Selvom British Shorthair katten ikke er så aktiv, er den en klog kat. Gåder, tricks og legetøj der belønner katten med en godbid kan være en god idé til at stimulere kattens intelligens. En British Shorthair kat skal helst børstes 2 gange om ugen, og nogle gange oftere når den smider sin vinterpels til foråret.

Sygdomme

En British Shorthair cat kan, som alle andre katte, også udvikle genetiske problemer. De kan være arvelige, men kan også udvikles over tid.

Blandt kendte sygdomme findes HCM, der står for Hypertrofisk Kardiomyopati. Denne sygdom gør at kattens hjertemuskel tykner, hvilket kan give vejrtrækningsproblemer for katten. Et dansk studie med mere end 330 katte viste at ca. hver femte hankat af British Shorthair racen havde HCM. 

Hos hunnerne var det kun 2%. Katte kan dog blive testet for om de har HCM, så når du søger efter en British Shorthair Killing til salg eller British Shorthair opdræt, er det vigtigt at holde øje med om de er blevet testet.

British Shorthair katte kan også blive ramt af PKD, der står for ”Polycystic Kidney Disease”. PKD er en sygdom der forårsager organfejl i kattens nyre. Denne sygdom er også arvelig og kan blive opdaget med genetiske tests, eller ultralyd.

Det skal du vide om British Shorthair Killinger

British Shorthair killingerne er mere legesyge og mere aktive end fuldvoksne katte. Der går dog ikke længe før de vokser ind i deres mere rolige temperament. Det er en god idé at vænne killingerne til at være omkring mennesker så tidligt som muligt, så katten kan lære at stole på hele husstanden.

Har du bestemt dig for at købe en British Shorthair kat eller killing, er det vigtigt at du vælger den rette opdrætter. Man ser oftest killinger til salg i Kbh, eller bare på Sjælland, men der findes også opdrættere på Fyn og i Jylland. Hold øje med røde flag hos opdrætteren som at der altid er killinger til salg, at der er flere forskellige kuld på lokationen og hvis du har mulighed for at vælge hvilken som helst killing.

Du skal vælge denne kat, hvis …

Du skal vælge en British Shorthair hvis du søger en loyal kat, der kan passe ind i hvilket som helst hjem. En British Shorthair kræver ikke uanede mængder af opmærksomhed, faktisk tværtimod. Den vil gerne være social, men værdsætter også at kunne sidde for sig selv, og af og til at kunne være alene hjemme.

Hvis du bor alene, eller husstanden blot er sjældent hjemme, kan en British Shorthair være den ideelle kat for dig. Den er bedre til at være alene end andre katte, og venter blot tålmodigt på du kommer hjem. British Shorthair racen har heller ikke brug for så meget plads, i det at den er mindre aktiv end andre katte.

Katte der ligner British Shorthair