Bengal kat
Lær Bengal katten at kende
Bengal katten er en hybridrace, der er en blanding mellem den vilde asiatiske leopard kat, og forskellige racer af tamme huskatte, hovedsageligt den Egyptiske Mau kat. Det har resulteret i en racekat der er meget energisk, er en god jæger og elsker at lege. Den bengalske kat er med sine genetiske rødder blevet kaldt både en tiger kat og en leopard kat. Læs med og bliv klogere på hvor meget en Bengal kat koster, dens størrelse og meget mere.
Bengal katten
Indhold
Hvordan ser en Bengal kat ud?
En Bengal kat er en korthåret racekat med store ører. Det er en af de større katteracer, der i modsætning til nogle af de helt store katte som Maine Coon katten eller den Norske Skovkat har en mere atletisk og tynd krop. En Bengal kat har længere bagben end mange katte. Det gør den Bengalske kat mere agil, og hjælper den med at løbe hurtigere og hoppe højere end mange andre katte med kortere ben.
En Bengal kat er kendt for at vise sin vilde genpulje i sin pels. Den findes nemlig i mange mønstre, som oftest findes på store kattedyr.
Bengal kat størrelse og vægt
En Bengal kat bliver mellem 43 og 55 centimeter lange. En fuldvoksen Bengal kat vejer mellem 3,5 og 8 kg. Den vilde kat er altså i den høje ende for huskattes vægt og størrelse. De kan se mindre store ud end andre katte, hvilket typisk skyldes at de har en kortere pels, der kan få dem til at fremstå tynde og lange. Det er dog ikke tilfældet, da den ”Bengalske tiger” er en stærk kat.
Pels
En Bengal kat fælder nærmest ikke. Den har en kort, men blød pels som du slipper nemt om at pleje ved blot at børste den en gang i ugen. Den ugentlige børstning hjælper med at undgå at katten fælder i resten af dit hjem.
Den bengalske kat skiller sig ud fra andre katteracer ved at være den eneste kat som kan få det unikke pelsmønster der kaldes rosette. Dette mønster er oftest set hos de store katte som leoparder og den asiatiske leopardkat, og det er kendetegnende for Bengalkattens genetiske ophav. Bengal kattens mønster kan dog også forekomme i flere forskellige mønstre, heriblandt tabby, og andre varianter af rosettemønstret. Bengal kattens pels er kort, tyk og blød.
Farve
Kattens pels forekommer typisk i forskellige nuancer af brun, men kan også findes i røde, sorte og grå nuancer. Af og til ser man også en Bengal Killing i en meget flot orange farve, der med sit karakteristiske pelsmønster ligner endnu mere en tiger.
Hvilket temperament kan du forvente ved en Bengal kat?
Det er selvfølgelig ikke kun Bengaler kattens pels der er karakteristisk for dens genetiske ophav, det er dens adfærd også. En Bengalkat har nemlig et stærkt jagtgen, og et højt energiniveau. Det er tydeligt at racen er relativt ny, og den stadig har en stor del af de vilde gener fra den asiatiske vildkatsrace i sin genpulje endnu.
Men bare rolig. Det betyder ikke at du skal købe mus og slippe dem fri i haven. Den Bengalske ’tiger kat’ skal blot have masser af motion, noget spændende legetøj og nogle legekammerater. Du kan hjælpe katten ved at give den nogle gode forudsætninger for at være aktiv.
At stimulere og aktivere en Bengal kat er nemlig endnu vigtigere end det er for andre katteracer. Bengal katte er meget intelligente og modige, og kommer ofte med legetøj eller ting til deres ejer som de gerne vil lege med. En Bengaler kat er ikke en aggressiv kat. Den kan godt blive territorial, men så længe den bliver ordentligt introduceret ordentligt er katten kærlig og modtagelig over for nye indtryk.
En Bengal kat er loyal og knytter sig til sine ejere. Den er god mod børn og pelsede legekammerater, så længe den bliver introduceret for de nye venner langsomt og ét skridt ad gangen. En Bengal kat kan godt se vild ud, men inden i er de kærlige og venlige.
Bengal kat som indekat
Der er argumenter både for og imod at have en bengal kat som indekat. Nogen mener ikke at det er ansvarligt at have en Bengal kat til ”frit løb”, altså en kat der kan løbe frit rundt i verden. Især ikke hvis man bor inde i en by. Da Bengal katte er forholdsvis sjældne og også kan være dyre, er der mange der frygter at deres kat bliver stjålet hvis de går frit.
Der er også mange fritgående katte der bliver kørt ned, hvilket er tragisk lige meget om katten har kostet 0 kr. eller 10.000 kr. Det kan ske lige meget hvor du bor, men chancen er naturligvis større hvis du bor i en by, eller tæt på en traffikeret vej. Andre mener at Bengal killinger og katte har nemmere ved at komme for langt væk hjemmefra og fare vildt, grundet deres nysgerrige natur.
Der er altså meget der taler for at en Bengalkat er en indekat race. Men kan det passe sammen med den bengalske kats temperament og dens høje aktivitetsniveau?
Det mener de fleste at det kan. En Bengal kat kan sagtens finde ud af at bo inden for, så længe den har de rette forudsætninger for at kunne være aktiv. Det kan du gøre ved at give den noget legetøj og at sørge for at få leget med den.
Bengal katte holder af at være hævede over rummet. Du kan købe kradsetræer og installere forskellige hylder der gør det nemt for katten at kravle rundt sikkert. Her hører det sig til at nævne at det også er en god idé at kattesikre dine eksisterende hylder, så Kay Bojesen aben eller Kähler vasen ikke lige ryger på gulvet og går i stykker når din Bengal kat har travlt med at komme på eventyr.
Er du på udkig efter en Bengal kat til salg, kan det være en god idé at gå efter en Bengal killing. Killinger præges nemmere end en kat der er fuldvoksen, da den ikke har set andet. Det gælder for alle katte at de helst skal udsættes for de forskellige lyde der vil være i en husholdning så tidligt som muligt som killing. Det gælder naturligvis også for Bengal killinger, der sagtens kan vænne sig til kun at bo inden for.
Den Bengalske kat er også kendt for at være glad for vand. Det kan være endnu en grund til at holde katten inde, da den ellers kan finde nemme ofre i naboers søer og damme.
Hvor længe lever en Bengal kat?
En Bengal kat lever til at blive mellem 10 og 16 år gammel. En kats levetid er generelt meget forskellig, da det afhænger af meget mere end blot dens race. Gennemsnitsalderen for Bengal katte er dog 13-14 år. En Bengal kat er fuldvoksen når den er cirka 3 år gammel.
Når det kommer til katte alder er der mange faktorer der spiller ind. Oftest er det vigtigste at de har været aktive gennem hele deres liv. Katte har behov at bruge deres krop og motion er særligt vigtigt for større katteracer. Det skyldes at en større krop kræver mere næring, og når katten får mere mad, har den behov for at forbrænde det også, ellers tager den på.
Bengal kattens races historie
Bengalske katte er som nævnt i familie med den Asiatiske Leopard kat. Racens navn kommer fra den Asiatiske Leopard kats videnskabelige navn, Felis Bengalensis. De første Bengalske katte blev født i starten af 1960, da opdrættere krydsede den vilde Asiatiske kat med korthårede huskatte. Det var nemlig muligt at købe Asiatiske Leopard katte i kæledyrsbutikker i USA.
Den første parring mellem de to racer var angiveligvis ikke planlagt, og var ikke et forsøg på at skabe en ny race. Jean Mill, en opdrætter i den Amerikanske stat, Californien, havde købt en Asiatisk Leopard kat der skulle give hendes tamme kat selskab.
Det resulterede så i en ny race, og selvom Bengal katten betragtes som at være en huskat i dag, er den faktisk stadig ulovlig at have som husdyr i nogle stater i USA, medmindre katten er mindst fire generationer væk fra dens forfædres vilde gener. Den samme regel gælder de fleste andre steder i verden.
Den egyptiske Mau siges at være stamfar til den moderne huskat og særligt Bengaler katten. Den er en af de ældste katteracer der findes, og dens gener kan spores i mange af nutidens huskatte. Egyptiske Mau katte har også de lange bagben, og er faktisk verdens hurtigste kat. De er blevet målt til at løbe op til 48 kilometer i timen.
Siden Bengaler racen er blevet til ved at flere forskellige racer har parret sig med den asiatiske leopard kat, har det resulteret i en bred genpulje. Det betyder at der af og til forekommer langhårede Bengal katte. Deres pels er længere end gennemsnit for Bengal kattene, men sammenlignet med andre langhårede katteracer, må disse katte dog stadig gå ind under betegnelsen ”semi-langhårede katte”.
Disse katte er ofte steriliseret eller kastreret for at undgå udbredelsen af det langhårede gen. Det seneste stykke tid har de semi-lange Bengal katte – også kaldt Cashmere Bengal – dog nydt mere og mere popularitet, og kan håbe på at blive accepteret i diverse katteregistre inden for den nærmeste fremtid.
Hvad koster en Bengal kat?
En Bengal racekat koster mellem 8.000 og 15.000 kr. Bengal katte er meget populære, og derfor kan priserne også svinge rigtig meget. Prisen afhænger af hvor mange killinger der er ledige, hvor mange opdrættere der er, hvor mange Bengal killinger der bliver født pr. kuld, og hvor mange købere der er.
Bengal katte siges at være en af de dyreste katteracer i verden. Der kan være meget variation i priserne, men nogle mener at efterspørgslen på et tidspunkt har været så stor at de flotte leopardkatte er blevet solgt for op til 30.000 kr.
Den dyreste racekat i verden siges at være en Ashera kat. Der findes kun meget få af dem, og de blev solgt for op til 125.000$, hvilket svarer til cirka 800.000 danske kroner. Ashera katten viste sig dog at være et scam, da den ellers super sjældne race efter DNA-tests viste sig at være Savannah katte af første generation, der er meget vilde og tæt på umulige at tæmme. Savannah katten er den største – og angiveligvis også den dyreste racekat i verden.
Hvis du leder efter killinger til salg, er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser for hvilken slags kat du leder efter. Leder du efter en kat til kæl, er det naturligvis ikke nødvendigt hverken at betale 15.000 eller 30.000 kr. Hvad en kat koster vil stadig være afhængig af racen, men det er en altid en god idé at overveje hvad man leder efter.
Hvordan passer du bedst på din Bengal kat?
Du passer bedst på din Bengal kat ved at give den nogle gode forudsætninger for at være aktiv. Det kan være ved at lade den kravle sikkert rundt i dit hjem, ved at købe noget godt legetøj eller kradsetræer, eller ved at give den adgang til en baggård. Du kan også passe på din Bengal kat ved at beskytte den fra fremmede og sørge for at den ikke ufrivilligt flytter væk hjemmefra. Nogen vælger også at anskaffe sig en sele til deres Bengal kat, så de kan lufte katten under kontrollerede forhold.
Pas på dit hjem
Din Bengal kat skal have masser af opmærksomhed. Den må ikke kede sig, for hvis den gør det, finder den noget at kradse eller bide i. Bengal katte kan også blive utålmodige, hvilket kan føre til at katten blandt andet kan finde på at lade vandet uden for kattebakken. Som nævnt kan det også være en god idé at kattesikre sit hjem fra katte der kravler på hylder, reoler og lignende.
Sygdomme
Bengaler katte er kendt for flere problemer, relateret til deres vilde forfædre. Bengal katte kan bl.a. lide af Bengal Progressive Retinal Atrophy, forkortet til PRA-b, der gør katten blind. Symptomer kan allerede ses når katten er omkring 7 uger gammel, og inden for cirka 1,5 år mister din Bengaler kat synes helt. PRA-b teste er nemme at udføre og udføres oftest af ejeren selv.
Bengalske katte kan også blive ramt af typiske kattesygdomme som Hypertrofisk Kardiomyopati (HCM), hvor kattens hjerte vokser, hvilket forårsager vejrtrækningsproblemer og kan være dødeligt. HCM er en sygdom der ofte viser sig når katten bliver ældre. Det er PK-def også, der er en blodsygdom der rammer mange katte. Disse sygdomme er dog alle arvelige, hvilket betyder at katten kan testes for det. Ansvarlige opdrættere får lavet DNA-tests og udvælger nøje hvilke katte de avler på, for at udrydde disse sygdomme.
Det skal du vide om Bengal kat Killinger
Bengal killinger er endnu mere legesyge end fuldvoksne katte. De er selvfølgelig sjove, søde og selskabelige, men de er også endnu mere utålmodige end fuldvoksne Bengal katte. Du skal derfor være sikker på at de har en legekammerat, og at din killing som nævnt har mulighed for at være aktiv og blive stimuleret. Bengal killinger er nogle skøre katte, og deres nysgerrige personlighed kan gøre dem ret utilregnelige. En Bengal kat er dog også en intelligent kat. Den skal derfor udfordres både motionsmæssigt og på sin intelligens.
Du skal vælge denne kat, hvis …
Hvis du leder efter en kat til salg, skal du vælge Bengal katten hvis du leder efter en kærlig, aktiv og glad kat. Bengal katten vil gerne kæles med, men er ikke så meget en kat der ligger i dit skød med dig hele søndagen. En Bengal kat får dig derimod op og lege og sørger også for at du bliver aktiveret. Du skal vælge en Bengal kat hvis du har tid til at passe en kat der kræver noget opmærksomhed. Til gengæld vil din Bengaler kat gengælde opmærksomheden med kærlighed.